Persoonlijkheidsontwikkeling

Mensen worden geboren met een bepaald karakter, wat ‘aanleg’ wordt genoemd. Naast deze aanleg, bepaalt de omgeving hoe iemand zich in zijn/haar verdere leven ontwikkelt en wordt ons wereldbeeld gekleurd door onze ervaringen. Zo hebben de hechting, de interacties met anderen en (heftige) gebeurtenissen invloed op de manier waarop we naar onszelf en anderen kijken. De combinatie tussen aanleg en omgeving dragen bij aan onze persoonlijkheidsontwikkeling. Wanneer iemand heftige gebeurtenissen heeft meegemaakt (zoals: pesten, misbruik of faalervaringen) kan het zijn dat er, in combinatie met zijn of haar karakter, persoonlijkheidsproblematiek ontstaat.

Door middel van psychologisch onderzoek of tijdens een individueel behandeltraject kan de persoonlijkheidsontwikkeling in kaart worden gebracht en kan bepaald worden of er sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. In sommige gevallen kan daarna individuele therapie geboden worden. In andere situaties verwijzen we door naar een instelling die gespecialiseerd is in het behandelen van een specifieke persoonlijkheidsstoornis.

Meer informatie en aanmelden

  • Neem contact op

    Heeft u vragen over een behandeling of onderzoek? Neem gerust contact met ons op. Als u al een verwijzing heeft kunt u uzelf of uw kind ook direct aanmelden.

    Contact