Somberheidsklachten/depressie

Iedereen voelt zich wel eens somber. Het is een normale reactie die optreedt wanneer iemand zich zorgen maakt of iets vervelends meemaakt. Soms lukt het mensen niet om die sombere gevoelens kwijt te raken. Wanneer er sprake is van een langer durende, heftige en intense somberheid, die het grootste deel van de dag duurt en bijna dagelijks speelt, kan sprake zijn van een depressieve stoornis. Het wordt ook wel omschreven als een grauwe deken die over je heen is gevallen. Mensen met een depressie blijven vaak in (negatieve) cirkels denken en het is dan vaak moeilijk om nog goed te functioneren in het dagelijks leven. Mensen die zich somber voelen kunnen last hebben van bijkomende problemen: moeite met concentreren, beperkte eetlust, slaapproblemen, piekeren en vermoeidheid.

Met cognitieve gedragstherapie kunnen we werken aan het verminderen van de somberheidsgevoelens. In sommige gevallen wordt deze therapie gecombineerd met EMDR of medicatie. Wanneer de depressie samengaat met slaapproblemen, kan de behandeling ook gecombineerd worden met slaaptherapie.

Meer informatie en aanmelden

  • Neem contact op

    Heeft u vragen over een behandeling of onderzoek? Neem gerust contact met ons op. Als u al een verwijzing heeft kunt u uzelf of uw kind ook direct aanmelden.

    Contact