EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een bewezen effectieve behandelmethode. Letterlijk vertaald betekent EMDR: door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen door het brein op eigen kracht worden verwerkt, maar soms geeft een herinnering een blijvend negatief effect. Dit kan zich uiten in klachten zoals nachtmerries, prikkelbaar zijn, moeite met concentreren, slaapproblemen of lichamelijke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn. Met EMDR kan de vastgelopen verwerking weer op gang worden gebracht. EMDR kan niet alleen worden toegepast bij heftige gebeurtenissen, maar ook ter vermindering van angsten of als ondersteuning bij zelfbeeldreparatie.

Werkwijze

Door middel van EMDR wordt het informatieverwerkingssysteem van de hersenen gestimuleerd, met het doel klachten blijvend te verminderen of te laten verdwijnen. Bij deze behandelmethode worden beide hersenhelften gestimuleerd, wat op verschillende manieren mogelijk is. Dit gebeurt met behulp van geluiden (met een koptelefoon ‘tikjes’ horen), visueel (het met de ogen volgen van een bewegende lamp of de vingers van de therapeut) of aanrakingen (tikken op de buitenzijde van de knieën of de binnenkant van de handen).

Meer informatie en aanmelden

  • Neem contact op

    Heeft u vragen over een behandeling of onderzoek? Neem gerust contact met ons op. Als u al een verwijzing heeft kunt u uzelf of uw kind ook direct aanmelden.

    Contact